Tuesday, July 29, 2008

AL-FATIHAH

Bismillahirrahmanirrahim...

Semalam, 28.7.2008, aku dikejutkan dengan berita pemergian mak lang tersayang disebabkan kemalangan jalan raya. Kancil vs Volvo kalau xsilap. Sangat sedih sebab xdapat nak jumpa mak lang buat kali terakhir. Sangat terkejut kerana pemergiannya secara tiba-tiba. Lepas dapat berita semalam, aku terkedu, teringat balik detik-detik yang pernah aku lalui dengan mak lang. Begitu cepat masa berlalu, akhirnya mak lang pergi tinggalkan kami semua.

Aku teringatkan dua orang adik sepupu aku, Anis dan Adam, masing-masing 7 dan 5 tahun. Masih terlalu mentah untuk diorg mengerti kehilangan seorang ibu. Masih terlalu kecil untuk menerima hakikat ibu tercinta sudah tiada. Tidak disangka, kepulangan mak lang ke Terengganu kerana bertukar tempat kerja merupakan kepulangan abadi. Sebagai anak saudara yang agak rapat dengan mak lang, aku menangisi pemergian mak lang. Semalam pun, bengkak mata ni mengeluarkan air mata kerana mengenangkan sebuah pemergian yang tiada kepulangan.

Semoga mak lang tenang dan aman di sana. Ya Allah, tempatkanlah mak langku di kalangan hamba-hambaMU yang beriman dan beramal soleh, cucurilah rahmat ke atasnya....Aminn...

Al-Fatihah untuk arwah Zabana binti Md.Yasin (mak lang)...

Tuesday, July 15, 2008

Makin Serasi

Bismillahirrahmanirrahim...

Agak lama aku tinggalkan dunia blogging ni sebab sibuk di UKM. Tapi, hari ni alhamdulillah, jadual dah dapat complete sepenuhnya. Dan kebanyakkan kelas aku habis dalam kul 11 pagi & 1 tengah hari. Sekarang ni pun ,aku kat cc kolej za'ba, laptop masih xbawak lagi, so terpaksa la menumpang taip di sini.

Minggu ni masuk minggu ketiga aku kt UKM. Alhamdulillah, aku makin menyesuaikan diri dengan keadaan di sini. Kawan-kawan, kuliah, semuanya ok je. Tapi tak bermakna rungutan aku sebelum ni perlu dilupakan, tidak sama sekali. Ia masih relevan untuk difikirkan. Sekarang ni 2nd week belajar, kire ok lah. Xde masalah lagi setakat ini. Assignment pun dah ade, tutorial, presentation, sumenya dah ade. Juz kuiz dan test belum dilakukan lagi. Maybe next week.

Hanya 2 perkara yang menjadi masalah bagi aku sekarang, lambakan masa lapang dan juga masalah kewangan. Memang best ada waktu lapang @ masa senggang yang banyak, tapi kadang2 merisaukan gak sebab xtahu nak watpe. Hari minggu terutamanya, aku ade kelas pada hari sabtu 8-11 pagi. Lepas tu, dah xde aktiviti nak buat. Sampailah hari ahad. Takkan nak duk bilik je mengadap kipas berpusing, leh jadi gile dibuatnya. If mak lang aku duk kt KL lagi, wajib aku balik duk umah mak cik aku tu. Tapi, since dia dah pindah ke Ganu, kne la duk kt bilik. Nak g jalan-jalan, aku lum fasih lagi jalan kt sini, lagipun nak kuor dengan sape? Xde kawan...

Em, masalah kedua ni besar la gak, kewangan. Aku selalu runsing pk pasal masalah duit ni, aku memang x buat pinjaman ptptn, juz waiting for the jpa biasiswa. Harap aku dapat, Amiinn... Aku belajar untuk tidak membazir & boros, belajar untuk tahan makan. Hari ni pun aku masuk cc sebab nak hantar emel kat mentor aku. Kalau x, xde la aku nak masuk cc ni. Kena pandai2 bajet dan save duit. Aku bukan anak orang senang. Aku kena pk pasal ma & adik2 lagi kat kampung. Kalau berkemampuan sekali pun, aku still xleh nak habiskan duit sewenang-wenangnya kan? So, kenalah bersabar dan kawal diri.

Em, cukuplah setakat ni dulu kot coretan kali ini. Bila dah dapat laptop nanti, leh la aku taip blog hari-hari macam sebelum ni. Aku harap dan berdoa aku akan makin cepat dapat menyesuaikan diri, menyelesakan diri, dan rasa best untuk tinggal di UKM ni. Amin...

Tuesday, July 8, 2008

@ UKM

Bismillahirrahmanirrahim...

Sekarang aku dah masuk minggu kedua di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Minggu lepas orientasi yang sangat memenatkan tapi leh dikatakan best jugak la. Minggu ni dah start kuliah, setakat hari ni, baru 2 kelas yang rasminya bermula, tapi utk subjek yang sama iaitu Sains Bahan. Jujurnya, aku kehilangan mood untuk belajar subjek ni sebab aku dah mengambilnya masa diploma dulu. Masih sedih sebab xdapat transfer kredit dan terpaksa berjuang selama 4 tahun kat sini.

Aku jeles dengan classmates aku yang dulu, diorg sume dpt transfer kredit dan pendekkan masa belajar selama 3 tahun. Aku masih berharap dan berdoa ada kelonggaran dan keistimewaan yang akan diberikan kepada pelajar diploma mcm aku kat universiti ternama ni. Amin... Aku menaip blog ni dari CC di kolej Za'ba, tempat kediaman aku sekarang. Hari ni juz ade satu kelas sahaja start kul 8.00 till 10.00 pagi. Now is relax time...

Aku sebenarnya kecewa teramat sangat dengan layanan yang diberikan untuk pelajar diploma. Kami seolah-olah x ade value langsung apabila pensyarah banyak menekankan yang masuk ke ijazah ini adalah lepasan dari matriks dan stpm. Aku tahu bilangan budak diploma xramai, tapi xsalahkan jika diberi penghargaan sedikit. Aku juga agak terkilan bila, salah sorg prof yang juga ketua jabatan di fakulti kejuruteraan, meminta kami tukar universiti jika nak sangat transfer kredit, satu pernyataan yang sangat kejam.

Ikut hati aku, nak je aku jawab, aku langsung xingin dtg ke ukm, aku lebih ingin pergi ke ump. walaupun xternama, tapi itulah tempat yang aku nak sangat pergi. Di sana penuh dengan kejuruteraan, transfer kredit pun mudah, dan aku pasti peraturannya tidak seketat dan mengarut seperti di ukm. Ukm menggubal segala peraturan baru hanya untuk menjaga prestij dan kualiti mereka tanpa mengambil kira perasaan para pelajar. Apa gune sume tu jika pelajar tertekan? Fikirkan...

~frenz 4eva~

~frenz 4eva~

Pictures of Rainbows