Monday, September 28, 2009

Salam Lebaran 1430H & Back to Campus

Bismillahirrahmanirrahim...

Rasanya tak terlambat lagi untuk aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Minal Aidil wal Faizin, Kullu 'am wa antum bikhair kepada semua sahabat yang mengenali budak kecik ini. Tup-tup dah seminggu beraya, sekejap jer rase kan? macam tak puas lagi nak raya... Raya kali ni, macam biasa, best dan meriah tapi tetap tak sama macam waktu arwah abah masih ada... Pe-pe pun, hidup perlu diteruskan...Yang bestnya, aku yang dah cecah 23 tahun ni, masih lagi dapat duit raya,hehehe,banyak lak tuh,kalah budak-budak...Segan gak sebenarnya, tapi orang kata rezeki jangan ditolak,bahaya jangan dicari, so kena terima la...

Hurm, dah seminggu bercuti raya, akhirnya sudah tentu kena balik ke kampus UKM kesayangan balik. Memang la tak puas bercuti, datang pun dengan hati yang berat jer, maklumlah masih dalam mood raya... ada jer kawan-kawan yang teringat-ingat kat umah @ homesick sebab kes raya ni, haish, macam-macam...nasib la aku tak mengalami semua tuh... cuma sekarang cam mengidam nak makan rendang dengan lemang sebab masa raya ari tuh tak sempat nak makan lemang, rendang pun makan sikit jer kat rumah mak long...huhuhu...

By da way, sekarang ni masih ada 3 minggu lagi minggu belajar, lepas tuh cuti study week, then final exam will comes,fuh,menakutkan...hope sem ni boleh skor highest lagi berbanding sem-sem lepas,ameen... :)

Thursday, September 17, 2009

Balik Kampung...

Bismillahirrahmanirrahim...

Memandangkan hari raya akan menjelma dalam beberapa hari lagi, maka menjadi kewajipan untuk setiap insan yang mempunyai kampung halaman untuk pulang. InsyaAllah, malam ni, aku akan naik bas yang akan bertolak dari Hentian Kajang ke Kuala Terengganu, pada pukul 9.30 malam.

Tak sabar nak balik beraya dekat rumah. Kat sini aku nukilkan lagu yang dipopularkan oleh Allayarham Sudirman Haji Arshad buat semua yang akan balik kampung.


Balik Kampung

Perjalanan jauh tak ku rasa
Kerna hati ku melonjak sama
Ingin berjumpa sanak saudara
Yang selalu bermain di mata

Nun menghijau gunung ladang dan rimba
Langit nan tinggi bertambah birunya
Deru angin turut sama berlagu
Semuanya bagaikan turut gembira

Balik kampung oh oh...( 3X )
Hati girang
Ho ho... Balik kampung (3X)
Hati girang

Terbayang wajah-wajah yang ku sayang
Satu-satu tersemat di kalbu
Pasti terubat rindu di hati
Menyambut kepulangan ku nanti



p/s: yea yea adop fey...(pinjam ayat su jap...haha...)

Saturday, September 12, 2009

10 Malam Terakhir...Rebutlah ia Sebelum Pergi...

Bismillahirrahmanirrahim...

Sekarang,kita telahpun berada pada fasa terakhir Ramadhan iaitu 10 malam terakhir. Di antara 10 malam ini, ada satu malam yang telah terpilih menjadi malam 1000 bulan, malam yang penuh dengan keberkatan dan kemuliaan yang pastinya tiada tandingan. Semuanya maklum, itulah Lailatul Qadar, malam yang lebih baik dari 1000 bulan, sebagaimana termaktub dalam Surah Al-Qadar.

Sinonimnya dengan masyarakat kita, 10 malam terawal, semuanya sibuk dan berlumba-lumba untuk melakukan ibadah tetapi ironinya, pada malam 10 terakhir yang terkandung didalamnya malam terpilih, kita sudah kehilangan semangat untuk beribadat, digantikan dengan semangat berkobar-kobar untuk menyambut Aidilfitri. Alangkah suatu kerugian yang besar,andaikata kita terlepas peluang untuk menghidupkan malam-malam akhir ini, bertambah rugi sekiranya Lailatul Qadar tidak kita usaha untuk cari kerana Ramadhan yang akan datang belum tentu kita temui.

Sesungguhnya malam Al-Qadar itu rahsia Allah untuk hambaNya yang benar-benar beriman, yang bersungguh-sungguh melakukan segala sesuatu hanya untuk mendapatkan mghfirah dan keberkatanNya. Tidak diketahui dengan tepat, bilakah sebenanrnya malam terpilih itu. Untuk Ramadhan kali ini, aku tidak menegaskan ianya tepat,tapi instinct ku dan pendapat beberapa teman di iluvislam.com menambahkan sokongan bahawa Lailatul Qadar berlaku pada malam semalam iaitu malam ke 21 Ramadhan. Mungkin benar dan mungkin tidak,wallahua'lam.

Seandainya benar semalam adalah malamnya, sesungguhnya aku tergolong dalam kalangan orang yang rugi kerana tidak kuat untuk bermujahadah melawan rasa ngantuk dan keinginan untuk tidur untuk beribadat dan bertaqarrub pada Rabbku. Dan sekiranya benar Lailatul Qadar berlaku pada malam semalam, sesungguhnya ianya waktu yang sangat-sangat sesuai, kerana berlaku pada malam ganjil dan malam Jumaat.Subhanallah...

Tapi hakikat yang sebenar masih menjadi milik rahsia Allah. Teruskanlah beribadat pada baki malam yang ada, tanda kita meraikan Ramadhan yang hampir pergi.Ramadhan akan datang belum tentu kita berpeluang untuk merasainya lagi,oleh itu,hargailah kesempatan yang Allah pinjamkan kita untuk masa ini. Peringatan untuk teman-teman dan juga diri hina ini,semoga terus beristiqamah dalam menghidupkan malam-malam yang masih berbaki di bulan penuh keberkatan ini. Terasa tersayat hati ini mengenangkan Ramadhan akan meninggalkan kita tidak lama lagi,terlalu cepat rasanya masa berputar, Ramadhan sudah menghampiri penghujungnya.

Ya Allah,jadikanlah aku sebagaimana golongan para sahabat yang mana mereka menangisi pemergian Ramadhan. Jadikanlah aku insan yang merasa hiba untuk bepisah dengan Ramadhan kerana bimbang tidak berpeluang untuk bertemunya lagi pada masa yang akan datang....Ameen...

Sunday, September 6, 2009

Birthday that I will never forget...

Bismillahirrahmanirrahim....

Hari ni, genap 23 tahun aku bernafas di muka bumi Allah, bertambah lagi usia dan makin menghampiri kematian, lumrahnya begitu. Menyambut hari lahir dalam bulan puasa adalah kebiasaan bagi aku untuk 2,3 tahun kebelakangan ni, tapi menyambutnya dalam keadaan kesihatan diri yang tidak mengizinkan merupakan perkara baru yang tak pernah ku duga. Ujian Allah pada aku sempena Ramadhan ini,kenalah terima dengan tabah dan sabar.

Ucapan-ucapan hari lahir yang aku terima tidak hanya pada inbox mesej tapi banyak sekali di facebook dan ada juga yang menghantarnya melalui chat box di blog ini. Thanks teman-teman krn ingat dan sudi wish me. Dan sudah tentu tiada yang lebih bermakna, berbanding dengan ucapan dari ibu tercinta, ma telefon pagi tadi,around 9 sumthing,and aku still tido,mklumlah weekend + xbrape sehat,kenalah kawal suara supaya ma xsyak yang aku ni sakit, kalau x, mesti my mom worried about me.

Anyway,kat sini,aku nak ucapkan jutaan terima kasih buat kawan-kawan yang mendoakan kesejahteraan dan kesihatan aku. Dan terima kasih yang tak terhingga buat Mus (http://muslimahmarsi.blogspot.com/) sebab sudi korbankan masa untuk menjaga diri ini sepanjang diri ini terlalu lemah untuk melawan penyakit. Mus, syukran jazilan a'la kulli hal, akak hargai sangat-sangat apa yang Mus dah lakukan dan hanya Allah sahaja yang dapat membalas jasa baik anda. Termasuklah jugak Liza dan Zaiton,yang sudi melawat baru-baru ni.



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Thursday, September 3, 2009

To Present Faith What It Is

Bismillahirrahmanirrahim....

Pengumuman:

Mari datang beramai-ramai ke:

Dialog "to prEsENt fAItH whaT IT is"
Jam: 4.45ptg
Tarikh: 3/9/09
Tempat: DK1 FKAB
Anjuran: PEMATRA UKM
*juadah berbuka disediakan..dtg tau, jgn xdtg... :)

~frenz 4eva~

~frenz 4eva~

Pictures of Rainbows